Laden...

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 04/06/2018 Review / preview: Cat S61 - veiligheid voorop

De robuuste telefoon die ervoor zorgt dat jij de dag wel door komt. Met features als een zuurstofgehaltemeter, warmtebeeldcamera en een laser-afstandsmeter lijkt dit de telefoon die bedoeld is voor de bouwvakker. Wij leggen je uit waarom eigenlijk iedereen de Cat S61 nodig heeft!

 

Bouw van het toestel

Wanneer je de Cat S61 vast pakt valt je eigenlijk direct op dat hij iets hoekiger aanvoelt ten opzichte van zijn voorganger. Ook is hij een fractie groter, maar dat mag geen naam hebben voor het doel waar je de telefoon voor gebruikt en gaat vergelijken met de Cat S60. De achterkant van de telefoon is voorzien van een rubberen stootrand aan alle zijkanten van het toestel waardoor deze niet aan het glijden komt als je het toestel op een glad oppervlakte legt. Ook is dit prettig om in je hand vast te houden; want de glazen toestellen van vandaag de dag glijden je nogal eens uit de vingers. Op dezelfde achterkant vind je verder de FLIR lepton camera, 16MP camera (Sony lens), een uiterst krachtige LED-flitser en zaklamp en de afstandsmeter met laser. Met 258 gram is de telefoon 35 gram zwaarder dan de S60 en bijvoorbeeld 84 gram zwaarder dan de Apple iPhone X. 

Aan de zijkanten van de telefoon vind je (links) een klepje waar de simkaarten en geheugenkaart achter verstopt kunnen worden en de programmeerbare goudgele toets. Rechts van het toestel zie je de powerbutton, volume omhoog en omlaag en daaronder de sensor voor het zuurstofgehalte. Onderaan tref je de krachtige speaker aan en achter een klepje de USB-C aansluiting. Bovenop het toestel, naast de ophoging waar het merkje op staat, zie je dan nog een klepje waar de 3,5mm headphone ingang achter te vinden is. Wat wij jammer vinden is dat dit de eerste Cat is geworden waarbij je niet 3 kaart-ingangen hebt, maar 2. Je zult dus een keuze moeten maken: óf een dual-sim telefoon, óf een simkaart en geheugenkaart in het toestel plaatsen. Qua plaatsing van de knoppen moeten we ook wennen - de powerbutton is (in vergelijk met de Cat S60) aan de andere kant geplaatst. Wanneer je dus je volume wilt verhogen ben je snel geneigd om de powerbutton in te drukken. Deze is wel voorzien van extra rimpeltjes waardoor die wat ruwer aanvoelt, maar met wat eelt op je vinger druk je al snel verkeerd. Kwestie van gewenning, maar voor de eerste paar dagen soms wel een beetje lastig.

Zodra je de telefoon vast hebt en het voor aangezicht bekijkt valt het je op dat de telefoon geen on-screen buttons gebruikt. Iets dat Cat bijna nooit gebruikt (behalve bij de Cat S50). De knoppen die onderaan zijn geplaatst zijn lekker groot en je drukt daardoor niet zo snel verkeerd. Ook is de respons van de knoppen voor ons tot nu toe de beste respons ooit bij een Cat telefoon. Ook dit is natuurlijk een kwestie van smaak, maar zeker de moeite om over te schrijven. Het display wordt vanaf de fabriek al voorzien van een extra screenprotector, waardoor het Corning Gorilla Glass 5 display iets meer wordt beschermd voor krasjes en barsten. De folie krast echter sneller in vergelijk met het display zelf, maar het is alsnog erg netjes dat een gratis screenprotector wordt geplaatst. Bovenaan tref je de 8MP selfie camera aan welke erg goede foto's maakt, ook in donkere omgevingen. Links van de camera zit een LED-notificatielampje en rechts van de camera de proximitysensor en speaker. De voorkant van de telefoon wordt extra bescherming geboden door een opstaande rand van ongeveer een halve millimeter die de eerste grote schokken op kan vangen bij een impact op een harde ondergrond wanneer het toestel valt.

De telefoon is dus robuust genoeg om een val te overleven van in ieder geval 1.8 meter, maar is ook nog eens waterdicht tot 3 meter. Het is wel belangrijk om de klepjes goed afgesloten te houden wanneer je met de telefoon onder water wil gaan filmen of foto's maken. 

 

Extra apps van Cat

Het IPS LCD paneel van de Cat S61 is goed afleesbaar en heeft prima resolutie om haarscherpe video's en foto's vanaf te lezen. We hebben ons vooral gefocused bij deze review op het dagelijks gebruik van het toestel en hebben geen zware tests met het toestel gedaan, puur omdat deze door ons zonder enig krasje weer aangeboden gaat worden aan de volgende review-schrijver. De telefoon geeft een erg snelle ervaring. Welke app je ook wil openen, hij reageert adequaat en lekker snel. Ook de accu gaat meer dan een volle dag mee. Na een volle acculading kan het ca. 26 uur duren voordat het toestel - met normaal gebruik - pas leeg is en opnieuw opgeladen moet worden met de bijgeleverde USB-C stekker. 

Uiteraard hebben we ook de geïnstalleerde apps uitgeprobeerd. De afstandsmeter is erg bijzonder omdat deze zowel de strekkende meters als vierkante meters en afstand kan meten. Zoals op de afbeelding te zien is: de metingen die erbij staan zijn nog niet helemaal juist, dit komt omdat de update met de juiste kalibraties nog toegepast moest worden. Ook is het mogelijk met de software om een driehoekmeting uit te voeren. De maximale afstand van de afstandsmeter is op het moment van schrijven 8 meter. Met een toekomstige update zou dit wellicht nog aangepast kunnen worden, maar de vraag is of dat ook daadwerkelijk zou helpen.

De zuurstofgehaltemeter, waarvan de sensor onder de volumetoetsen te vinden is, heeft echt overuren gedraaid bij ons. Met het warme weer drink je al snel even een koud glaasje bier of rosé op een terras en sta je niet stil bij welke dampen je inademt bij het nuttigen van een (welverdiend) glaasje met daarin alcohol. 

Ook de adem die je uitademt zorgt voor een stijging van een hogere concentratie part per billion (afgekort met "ppb"). Deze ppb meet het aantal verontreinigde deeltjes in de pure zuurstof. Door deze concentratie te filteren wordt je tijdig gewaarschuwd wanneer je actie zou moeten ondernemen of naar de frisse buitenlucht zou moeten gaan wanneer de concentratie zuurstof te laag wordt en er eventueel schade zou kunnen ontstaan aan je gezondheid.

Als je in bepaalde gevaarlijke stoffen zou werken, dan weet je precies hoe hoog de concentratie is van een bepaalde stof wanneer je de telefoon bij de hand hebt. Toch filtert de Cat S61 niet alleen de gevaarlijke stof, maar alleen hoe zuiver de zuurstof is. Er zal dus bijna altijd een kleine hoeveelheid interferentie blijven door andere deeltjes. Je kunt de Cat S61 wel prima gebruiken om te kijken hoe snel een bepaalde situatie onveilig wordt voor het menselijk lichaam.

Wat ons erg heeft verrast was de automatische melding wanneer we in een ruimte waren waar de zuurstof concentratie te lijden had onder andere stoffen die in de lucth waren (zie video bovenaan deze pagina).

 

Verbeterde Flir camera

En natuurlijk hebben we de verbeterde Flir camera met lepton module ook uitgeprobeerd. De functies van de camera zijn behoorlijk uitgebreid, en de telefoon is nu ook uitgerust met een nachtzicht layer. De Flir gebruikt nog steeds warmte om beelden op het scherm te tonen en geen IR-verlichting. De telefoon is daarom niet te gebruiken als nachtbril.

De camera kun je gebruiken in 2 modi. Voor de temperaturen van 120 - 400 graden gebruik je de "Klein verschil-modus". Hier moet je een button aanklikken op het display van je telefoon (vlammetje). 

Stokstaartjes

 

Camera

De camera van de telefoon, welke van de Sony makelij afkomstig is, maakt prima foto's - wat we stiekem ook wel een beetje gewend zijn als Sony dit soort zaken aanlevert. De kleuren zijn erg natuurlijk en de camera sluit op een snelle manier. Ook het maken van video's is erg goed te noemen en voor ons is op dit gebied het de beste Cat telefoon tot nu toe. Hieronder enkele foto's die we met de S61 hebben geschoten (rechter muisklik en 'openen op nieuw tabblad' om in te zoomen).


Overige zaken

De Cat S61 draait op Android 8.1 en de telefoon die wij mogen testen heeft de update van april ontvangen. In 3 dagen tijd zijn er 2 updates aangeboden op de S61, waarvan de laatste tijdens het schrijven van deze review. Het installeren van de updates gaat relaties snel en eenvoudig. Er wordt helaas geen duidelijke uitleg gegeven over welke features / bugs zijn aangepakt in de update. Op het moment van schrijven lijkt versie 37 de meeste actuele te zijn. De telefoon zal waarschijnlijk de update aangeboden krijgen voor Android 9 wanneer deze uitgerold zal worden door Google. De Android software is niet vol gepropt met onnodige zaken, waardoor je veel ruimte over houdt voor je eigen zaken. Zo ontbreekt bijvoorbeeld 'eigen' e-mailapp, galerij en andere zaken waar Google standaard apps voor levert.

Qua beveiliging van het toestel zijn er geen upgrades uitgevoerd aan de Cat telefoon. Zo ontbreekt een iris- en vingerscanner. Je mist het waarschijnlijk niet, maar het zou een mooie toevoeging zijn geweest aan het toestel. De algehele indruk is dat Bullitt Group, de ontwikkelaar en uitgever van de Catphones, zichzelf opnieuw heeft overtroffen met een ultra sterke telefoon die veel mensen blij kan maken en die de gereedschapskoffer weer een stukje lichter maakt. 

 

Conclusie

Naast het 'gewone' gebruik van een mobiele telefoon, waarvan de huidige basisfuncties telefoneren, berichtjes sturen en foto's maken zijn, voldoet de telefoon meer dan prima. Onze ervaring is dat de kopers die kiezen voor de Cat telefoon zeker niet worden teleurgesteld. Naast de goede / uitstekende eigenschappen van de telefoon is de service van de Cat telefoons ook zeker één van de betere anno 2018.

De Cat S61 zorgt ervoor dat je gereedschapskist een heel stuk lichter wordt, maar ook je portmonnaie - het is geen goedkope telefoon met een AVP van € 899,00. Wanneer je de Cat S61 besluit aan te schaffen bedenk dan wel dat de afstandsmeter, zuurstofgehaltemeter en warmtecamera niet meer aangekocht hoeven te worden, wat op zich ook al een dure aangelegenheid kan worden. Zeker als je kijkt naar wat je kwijt zou zijn voor een Flir warmtebeeldcamera met een beeldschermdiagonaal van 5.2" en een lepton sensor.

Wil je deze telefoon kopen? Hier de link naar de plek op onze website.

 

PLUS punten

 • Veel extra's in het toestel
 • Nauwkeurige (en dure) Flir warmtebeeldcamera die tot 400 graden gaat
 • Tot 3 meter waterdicht
 • Sterke 4500 mAh accu
 • Up-to-date Android versie met update policy
 • Erg robuust
 • Goede aftersales service
 • Krachtig geluid uit de speaker
 • Heldere zaklamp
 • Prima Sony camera
 • Programmeerbare actie button
 • Ligt goed in de hand

MIN punten

 • Geen vingerprint sensor of gezichtsherkenning
 • Plaats van powerbutton is even wennen
 • Geheugenkaart ÓF dual-sim (2 ingangen, ipv 3 zoals alle andere Cat telefoons)
 • Afdekklepjes voor de USB en 3,5mm poort

 

Reacties

Geen posts gevonden

Nieuw bericht